Anvelopele de vara: cum se produc si cu ce sunt diferite fata de cele de iarna

Categorie principala

Vine vara, bine-mi pare/Plec cu masina la plimbare/Ce anvelope sa-mi pun oare?

Daca pentru sezonul de iarna lucrurile sunt destul de clare, fiecare conducator avand obligatia legala de a avea masina echipata cu anvelope de iarna; pentru perioada de vara nu exista o reglementare similara. Asadar, putem alege tipul de anvelopa cu care sa circulam: de iarna, all seasons sau de vara.

Pentru a circula în conditii optime si pentru marirea gradului de siguranta in trafic este recomandat ca, odata cu cresterea temperaturilor ( peste +7 grade Celsius) conducatorii auto sa isi echipeze autovehiculele cu anvelope de vara. Utilizarea cauciucurilor de vara in perioada aprilie-octombrie (intervalul mentionat este cu titlu orientativ, daca in acest termen va ninge conducatorii auto au obligatia legala de a utiliza anvelopele de iarna) ofera o mai buna manevrabilitate la viraje, un contact mai bun cu drumul si o reducere considerabila a distantei de franare (aceasta este cea mai importanta calitate a anvelopei de vara; potrivit testelor ADAC, la temperaturi estivale, anvelopele de iarna franeaza de la 100km/h, in medie, cu o distanta de 16 metri mai mare; totodata, chiar și cele mai performante anvelope all seasons au o distanță de frânare ușor mai mare decât cea a anvelopelor de vară, atât pe teren umed cât și uscat).

Echiparea autovehiculului cu anvelopele sezoniere adecvate (anvelope iarna si anvelope  vara) este foarte importanta pentru confortul si siguranta proprie, precum si pentru siguranta celorlalti participanti la trafic. Compozitia chimica si caracteristicile tehnice ale anvelopelor de vara fac ca acestea sa poata performa la temperaturi ridicate; astfel, pneurile de vara nu trebuie sa aiba striatii pe profilul benzii de rulare (profilele cu blocuri mari ofera o foarte buna aderenta), iar cauciucul trebuie sa fie foarte dur. De asemenea, nu este recomandat sa se combine anvelopele de vara cu cele de iarna deoarece utilizarea concomitenta a celor doua tipuri de anvelope sezoniere va afecta in mod semnificativ performanţele cauciucului si, implicit, ale masinii.

Principala diferenta intre anvelopele de vara si cele de iarna o reprezinta compozitia acestora; astfel, pneurile de vara au in structura lor un cauciuc mai rigid care le asigura o rezistenta crescuta la temperaturi mari, reducand, totodata, riscul exploziilor. Anvelopele de vara se remarca prin performantele deosebite la rularea pe suprafete umede si uscate la temperaturi mari. Atributele primordiale ale unei anvelope de vara de calitate sunt manevrabilitatea, distanta de franare si rezistenta la acvaplanare.

In alegerea setului de cauciucuri de vara potrivite trebuie ţinut cont de caracteristicile masinii, tipul de autovehicul, de conditiile rutiere si de trafic; in cele mai multe cazuri este recomandata folosirea unor anvelope de vara mai late (cu respectarea conditiilor mentionate mai sus). Utilizarea unor astfel de cauciucuri de vara prezinta atat avantaje (stabilitate marita, eficienta mai mare la franare, o mai buna aderenta si acceleratie, precum si un demaraj mai bun), cat şi dezavantaje (creste sensibilitatea la gropile si denivelarile de pe carosabil, o usoara crestere a consumului, unele piese precum franele ori suspensiile se uzeaza mai repede). Alegererea celor mai bune anvelope de vara presupune respectarea dimensiunilor recomandate de  producatorul masinii, precum si a celorlalte caracteristici tehnice (indici de sarcina si viteza, presiunea in anvelope, nivelul de adancime al profilului). Conducatorul auto trebuie sa verifice constant starea anvelopei (se poate face direct de catre sofer ori, atunci cand situatia o cere, la un service auto autorizat) deoarece o anvelopa uzata sporeste riscul de acvaplanare si influenteaza negativ performantele de franare. In scopul evitarii unor astfel de situatii anvelopele trebuie inlocuite inainte de a atinge nivelul de adancime minim legal al caii de rulare.

 

Conform standardelor in  vigoare pentru cauciucurile de vara profilul minim acceptat este de 1,6 mm, insa specialistii recomanda schimbarea anvelopelor de vara la 3 mm adancime ramasa a caii de rulare, argumentand ca un profil mai mic decat acesta conduce la dificultati in trafic (distanta de franare este considerabil mai mare, aderenta pe suprafete ude este redusa). Mentionam, totodata, ca in unele state europene nerespectarea profilului minim legal este sanctionata cu amenda (valoarea acesteia difera de la tara la tara) si puncte de penalizare; pentru evitarea unor astfel de neplaceri in trafic este bine sa utilizati un set de anvelope vara conform normelor in vigoare.

Este recomandata montarea unui set complet de anvelope vara (marca şi profil) pe toate cele patru roti. Utilizarea a patru cauciucuri de vara identice prezinta numeroase avantaje. Astfel, datorita design-ului identic, materialelor de fabricatie aidoma cauciucurile de vara vor performa la parametri inalti, la fel si masina. Daca, dimpotriva, alegeti sa montati pe masina anvelope diferite (iarna/vara) exista anumite riscuri la care va expuneti: aderenta scazuta, manevrabilitate diminuata, control greoi la viraje. Din cauza diferentelor de tehnologie de productie  si a materialelor utilizate in constructia anvelopei, utilizarea anvelopelor de vara combinate cu anvelopele de iarna determina reactii distincte la comenzile soferului si, implicit, insecuritate in trafic.

Anvelopele de vara au indici mai mari de viteza (H,V,W,Y) comparativ cu cele de iarna (R,S sau T) sau anvelopele all season.

Depozitarea anvelopelor de vara se va face respectand regulile generale privind pastrarea cauciucurilor astfel incat sa prevenim imbatranirea si deteriorarea prematura a acestora. Cauciucurile de vara se vor depozita in spatii bine aerisite, uscate, cu valori moderate de temperatura si protejate impotriva expunerii la intemperii si la soare. Doar respectand aceste norme veti putea sa va bucurati de performantele anvelopei de vara pentru mai mult timp!

Odata alese anvelopele de vara adecvate masinii si soferului, nu va ramane decat sa va relaxati si sa va bucurati de calatoriile dumneavoastra!

Pentru informatii suplimentare si asistenta de specialitate nu ezitati sa ne contactati! Drum bun si fara incidente!

 

Abonează-te la Newsletter
Introdu-ti adresa de email si devii automat membru al comunitatii Acvila Romania.
Afli primul de cele mai bune oferte din industrie!