Ai nevoie de ajutor?  0754.200.195 /  0743.559.673

Durata de viata a unei anvelope

Categorie principala

Durata de viata a unei anvelope

Pericolele care pot aparea in cazul in care anvelopele masinii sunt uzate sunt extrem de mari. Majoritatea soferilor neglijeaza acest aspect si trec cu vederea verificarile care ar trebui facute la nivelul pneurilor. 

Cat timp poate fi folosita o anvelopa?

Exista diverse opinii in ceea ce priveste durata de viata a unei anvelope. Administratia Nationala pentru Siguranta Traficului pe Autostrazi din Statele Unite nu are recomandari specifice referitor la imbatranirea pneurilor si lasa acest lucru in seama producatorilor auto si a celor de anvelope. De exemplu, producatorii marcilor de masini Nissan si Mercedes-Benz afirma ca inlocuirea anvelopelor se face la 6 ani de la data productiei, indiferent de starea benzii de rulare. Producatorii de anvelope, asa cum sunt Continental si Michelin spun ca un set de pneuri poate rezista chiar si 10 ani, cu conditia de a verifica constat starea lor dupa primii 5 ani de utilizare. 

Producatorii de cauciuc cred totusi ca nu exista o modalitate de a pune un termen limita pana la care poate fi folosita o anvelopa, deoarece factori precum caldura, depozitarea si conditiile de utilizare pot influenta dramatic durata de viata a unei pneu. Iata ce efecte au acesti trei factori asupra “varstei” anvelopelor:

 

Caldura: Studiile au aratat ca anvelopele depozitate in locuri calduroase se uzeaza mult mai rapid. Conditiile de mediu grabesc deci imbatranirea cauciucului, fapt pentru care persoanele care locuiesc in zone cu climat cald ar trebuia sa ia in considerare acest aspect cand aleg anvelopele masinii. 

Depozitare: Acest criteriu se aplica pentru anvelopele de rezerva, dar si cele schimbate in functie de sezon de exemplu. Un pneu care nu a fost montat pe janta si sta in magazin sau in garaj va imbatranii mai lent decat roata de rezerva care este montata sub masina sau in portabagaj. 

Conditii de utilizare: Anvelopele au fost umflate corect? Au fost lovite de borduri ? A fost supusa unei reparatii la vulcanizare? 

 

Intretinerea corecta este cel mai bun lucru pe care o persoana o poate face pentru a asigura o durata lunga de viata a anvelopei. Mentinerea unei presiuni corespunzatoare este primul si cel mai usor pas pe care il ai de facut in acest scop. 

Cum determini gradul de uzura al unei anvelope

Pe peretele lateral al anvelopei poti sa observi ca sunt inscrise anumite cifre si litere. Fiecare dintre ele au o insemnatate, insa descifrarea lor poate fi o adevarata provocare. 

 

Anvelopele fabricate dupa anul 2000 au un cod DOT de patru cifre. Primele doua reprezinta saptamana in care a fost facuta anvelopa, iar ce-a doua anul de fabricatie. De exemplu, o anvelopa cu un cod DOT de 1109 a fost facuta in a 11-a saptamana din 2009. Aceste coduri pot fi dificil de interpretat deoarece au fost facute initial doar pentru a fi tinuta o evidenta a datelor de fabricatie, date utile pentru producatori si nu neaparat pentru a fi usor de citit pentru consumatori. 

 

In plus, nu intotdeauna numarul DOT se va regasi pe partea exterioara a anvelopei; datorita modului in care se fabrica un pneu este de fapt mai sigur pentru tehnicianul care face matrita sa imprime informatiile pe partea inferioara, urmand ca producatorii sa opteze pentru aceeasi parte pentru inscriptionarea datelor lor. 

 

Inainte de a cumpara cauciucuri noi pentru masina, verifica data fabricatiei lor. Apoi, analizeaz-o in detaliu, pentru a nu avea defecte. Odata montate pe masina se recomanda verificarea lor in mod regulat pentru orice semn de uzura, cum ar denaturarea benzii de rulare,  fisuri mai mari sau mai mici.  Vibratiile sau schimbarile proprietatilor dinamice pot fi de asemenea un indicator al unei probleme cu anvelopele. 

 

Cumpara anvelope noi sau resapate de pe Acvila Romania! 



Abonează-te la Newsletter
Introdu-ti adresa de email si devii automat membru al comunitatii Acvila Romania.
Afli primul de cele mai bune oferte din industrie!