Ai nevoie de ajutor?  0754.200.195 /  0743.559.673

Indicele de viteza si indicele de sarcina: ce inseamna si de ce sunt importanti

Categorie principala

Indicele de viteza si indicele de sarcina: ce inseamna si de ce sunt importanti

 

Vreti sa va bucurati de performantele masinii dumneavostra cat mai mult timp? Cum puteti imbunatati randamentul autoturismului personal? Raspunsul este unul simplu si la indemana fiecaruia dintre noi: respectarea recomandarilor producatorului auto privind echiparea si intretinerea vehicului. Practic, trebuie sa fim atenti la piesele masinii, tipul de combustibil folosit si la  anvelope

Elemente cheie de siguranta ale masinii, anvelopele sunt unicul punct de contact al vehiculului cu solul. Utilizarea unei anvelope de calitate si potrivita necesitatilor dumneavoastra confera siguranta si confort in trafic. Inscrisurile de pe anvelopa reprezinta cartea ei de vizita. Astfel, putem afla, inca de la o prima citire, informatii importante despre pneul respectiv: dimensiunea, DOT-ul, producatorul, modelul, indicii de sarcina si viteza. Aceste informatii ne creioneaza o imagine despre cum se va comporta anvelopa in anumite situatii. Fiecare dintre caracteristicile sus-mentionate contribuie la optimizarea performantelor masinii dumneavoastra; de aceea este indicat, ca in momentul achizitiei unui set nou de anvelope, sa stim semnificatia lor.

 

Ce inseamna indice de viteza anvelope? Care este indicele de greutate la anvelope? Unde sunt marcati indicii de viteza si de sarcina?

 

Indicii de performanta reprezinta instrumente cu ajutorul carora sunt cuantificate valorile de viteza si greutate la care anvelopa performeaza in conditii optime. Acesti indicatori sunt stabiliti in urma unor teste efectuate de catre producatorii de anvelope; nu exista o agentie independenta care sa reglementeze normele in aceasta privinta. Fiecare anvelopa are inscriptionat pe flancul sau cei doi indici de performanta: indicele de viteza si indicele de sarcina. In cele ce urmeaza vom afla impreuna ce reprezinta acesti indicatori si de ce este important sa tinem cont de ei atunci cand achizitionam un set nou de anvelope de iarna sau de cauciucuri de vara.

 

Indicele de viteza anvelope

Valoarea indicelui de viteza reprezinta viteza maxima cu care poate rula o anvelopa in conditii de siguranta. Indicele de viteza apare inscriptionat pe flancul anvelopei printr-o majuscula. Fiecare litera echivaleaza cu o viteza maxima diferita. Pentru a afla aceste valori puteti consulta tabelul indicilor de viteza de mai jos:


Evaluarea indicelui de viteza are in vedere un spectru mai larg de factori decat viteza de deplasare, si anume: confortul de rulare, uzura si capacitatea de viraj. Pentru un bun randament al anvelopelor este recomandabil ca viteza de deplasare sa fie cu aproximativ cu 10-15% mai mica fata de viteza maxima permisa; daca vom rula cu o viteza mai mare decat cea specificata de producator pot aparea galme, creste riscul de explozie iar anvelopa se va uza mult mai repede.

Este obligatoriu sa respectam indicele de viteza original? Cum alegem indicele de viteza pentru anvelopele de vara sau anvelopele de iarna? Ce legatura exista intre indicele de viteza si dimensiunea anvelopei?

Putem monta pe masina anvelope cu indice de viteza superior fata de cel original, dar nu cu unul inferior; exceptie de la aceasta regula o reprezinta anvelopele de iarna. Indicele de viteza al cauciucurilor de iarna (R, S, T, Q- mai rar intalnite sau H- unele anvelope de iarna mai scumpe) este mai mic decat cel al anvelopelor de vara (H, V, W sau Y). Acest fapt este direct relationat cu conditiile meteo diferite si cu materialele din care sunt fabricate anvelopele. Astfel, anvelopele de vara, proiectate pentru viteze mai mari, sunt realizate dintr-un cauciuc mai rigid. Avand in vedere acest aspect, este important sa montam pe acelasi ax anvelope cu acelasi indice de viteza, pentru a nu reduce manevrabilitatea autoturismului. De asemenea, tinand cont de faptul ca anvelopele construite pentru viteze mai mari sunt fabricate dintr-un cauciuc mai rigid (afecteaza confortul la rulare) si de pretul mai ridicat al acestora, nu este justificata, in cele mai multe cazuri, achizitia unui de set de anvelope de iarna/ vara cu indice de viteza excesiv de mare.

Intre indicele de viteza si inaltimea flancului anvelopei exista un raport invers proportional; cu cat flancul pneului este mai inalt, cu atat indicele de viteza este mai mic. Explicatia este una simpla si care tine de siguranta la rulare: flancurile mai inalte sunt predispuse la deformare, nefiind, asadar, potrivite pentru o conducere la viteze mari.

P.S. Indicele de viteza al anvelopelor nu este acelasi lucru cu viteza maxima legala cu care poate circula autoturismul! Chiar daca anvelopele au indice de viteza ZR, pe drumurile semnalizate cu indicatoare de limitare a vitezei trebuie sa respectati valorile de viteza impuse de autoritati! Pentru a va putea bucura pe indicele de viteza al anvelopei si de caii putere ai masinii dumneavostra puteti oricand organiza o mica escapada pe autostrazile din Germania. Enjoy the ride!Indicele de sarcina al anvelopelor

 

Indicele de sarcina al anvelopei reprezinta greutatea maxima pe care o poate suporta un pneu in conditii de siguranta. Indicele de sarcina apare inscriptionat pe flancul anvelopei, alaturi de indicele de viteza, sub forma unei cifre. Fiecare cifra este echivalentul unei greutati maxime recomandate! Pentru a afla aceste valori puteti consulta tabelul indicilor de sarcina de mai jos:
Cum se calculeaza indicele de sarcina? De ce este important indicele de sarcina?

 

Asemenea indicelui de viteza, indicele de sarcina reprezinta o valoare estimativa a greutatii pe care o poate suporta o anvelopa in conditii de siguranta. Pentru a afla valoarea indicelui de sarcina se aduna greutatea autoturismului cu greutatea medie a conducatorului auto si a numarului maxim de pasageri, plus greutatea bagajelor potrivit capacitatii de incarcare a autoturismului. Suma rezultata este adaugata cu o marja de 30-40% si apoi impartita la numarul de roti. Indicele de sarcina este exprimat in kilograme.

Respectarea indicelui de sarcina recomandat de catre producatori asigura un randament mai bun al anvelopelor si o durata de viata optima a pneurilor. In cazul in care utilizati anvelope de iarna/vara cu indice de sarcina mai mic, pneurile se vor uza mai rapid iar manevrabilitatea autoturismului va avea de suferit. Pe de alta parte, daca indicele de sarcina este excesiv de mare comparativ cu cel recomandat, riscati uzarea prematura a componentelor sasiului.

Indicele de sarcina este, in mod deosebit, relevant in cazul vehiculelor de mare tonaj. Pe anvelopele pentru camioane si dube indicele de sarcina apare inscriptionat pe flancul acestora sub forma a doua (2) numere -107/105; prima cifra reprezinta greutatea maxima suportata de o anvelopa montata pe o masina cu osie simpla, iar a doua cifra corespunde greutatii maxime suportata de o anvelopa montata pe o masina cu osie dubla.

 

Ce legatura exista intre indicele de greutate si dimensiunea anvelopei? Ce simbolizeaza marcajul XL pe anvelope?

 

La fel ca si in cazul indicelui de viteza, si valoarea indicelui de sarcina este influentata de dimensiunea anvelopei. Produsele standard suporta valori comune ale indicilor de performanta (viteza si sarcina); spre exemplu o anvelopa 205/55R16 poate sustine o greutate de 615 kg, iar un cauciuc 215/60R16 rezista la un greutate de 690kg. Exista anvelope cu aceleasi dimensiuni dar cu indicatorii de performanta diferiti; aceste anvelope sunt inscriptionate cu marcajul XL sau RF.

Anvelopele inscriptionate XL (Extra Loud) sunt special construite pentru a suporta o sarcina suplimentara. De asemenea, simbolul RF (reinforced) pe anvelopa semnifica faptul ca flancurile anvelopei sunt ranforsate, iar carcasa utilizata este una mai rezistenta; asadar, aceste anvelope pot suporta o sarcina mai ridicata. Anvelopele XL si/sau RF reprezinta solutia optima pentru SUV-uri si vehicule comerciale usoare, avand un randament foarte bun pe drumurile accidentate.

Atunci cand alegem un set nou de anvelope de iarna sau anvelope de vara trebuie sa avem in vedere si indicele de sarcina recomandat de catre producatorul auto. Respectarea indecelui de sarcina contribuie la buna functionare a anvelopei si, implicit, a autoturismului. Pot fi montate si anvelope cu un indice de sarcina mai mare decat cel original, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca veti putea transporta mai mult deoarece exista o limita a sarcinii maxime admise pe puntea vehiculului care nu are legatura cu indicele de sarcina al anvelopelor.

 

Indicele de sarcina si presiunea anvelopei

Intre presiunea din anvelope si indicele de sarcina exista un raport direct proportional. Astfel, cu cat presiunea din cauciuc este mai mica, cu atat capacitatea de sarcina scade. Daca presiunea este mai mare si capacitatea de sarcina creste.

 

Alegerea indicilor de viteza si sarcina corecti atunci cand cumparati un nou set de anvelope de iarna sau anvelope de vara poate face diferenta intre o achizitie buna si una mai putin reusita. Cunoasterea indicatorilor de performanta va poate ajuta sa luati cea mai potrivita decizie atunci cand schimbati anvelopele.Abonează-te la Newsletter
Introdu-ti adresa de email si devii automat membru al comunitatii Acvila Romania.
Afli primul de cele mai bune oferte din industrie!