office@acvila-romania.ro
Categorie principala
De azot sigur ai auzit măcar o dată. Dacă nu de la șoferi sau în context auto, atunci sigur de la orele de chimie din liceu.
În termeni simpli, azotul este un gaz incolor, inodor și insipid, care constituie aproximativ 78% din aerul pe care îl respirăm.
Azotul este folosit adesea și pentru umflarea anvelopelor, o practică care le-a stârnit unora entuziasm, în timp ce pe alții i-a lăsat mai degrabă în tabăra scepticismului.
Motivele pentru care unii conducători auto preferă azotul în locul aerului obișnuit țin de particularitățile acestui gaz, care pot conduce la o mai bună stabilitate și la o performanță mai înaltă a mașinii.
În acest articol, ne propunem să explorăm împreună caracteristicile speciale ale azotului, urmând să le așezăm apoi în context auto și să conturăm astfel o imagine cât mai clară cu privire la practica umflării anvelopelor cu acest tip de gaz.
Citește în continuare și află dacă și tu ai prefera azotul în anvelopele mașinii tale!
Ce este molecula de azot și de ce e atât de râvnită de șoferi? În chimie, azotul este simbolizat prin litera „N” (pentru că este cunoscut și sub numele de nitrogen) și formează molecule extrem de stabile. Pentru anvelopele mașinilor, asta înseamnă:
Stabilitate termică: azotul nu este la fel de sensibil la variațiile de temperatură precum aerul obișnuit. Practic, dacă temperatura scade sau crește brusc, presiunea din pneurile umplute cu azot nu variază la fel de mult. Acest lucru păstrează o performanță constantă a vehiculului, mai ales în condiții extreme de temperatură.
Mai puțină umiditate, mai puțină coroziune: aerul comprimat care se utilizează în umflarea anvelopelor conține vapori de apă, care pot crea condens în interiorul anvelopei. Pe termen lung, această umiditate poate provoca degradarea cauciucului. Azotul folosit pentru umflare este uscat, reducând astfel aceste riscuri.
Presiune mai constantă, economie de combustibil: așa cum am menționat anterior, azotul menține presiunea mai stabilă, iar în acest mod vehiculul poate deveni mai eficient din punct de vedere al consumului.
Dacă vorbim de sporturile de mare viteză, precum cele de Formula 1, acolo fiecare milisecundă este importantă iar stabilitatea presiunii oferite de azot poate face o diferență semnificativă în performanța generală a vehiculului.
În schimb, în traficul de oraș sau pe drumurile obișnuite, diferența dintre aerul comprimat și azot va fi mai puțin notabilă.
Presiunea din anvelope variază oricum în funcție de anotimp și temperatură. Iarna, când temperaturile scad, pneurile pierd din presiune, iar vara, aceasta poate crește. De aceea, este esențial să verifici presiunea regulat, indiferent dacă folosești aer sau azot, și să folosești anvelope specifice pentru fiecare anotimp. De exemplu, anvelopele de iarnă sunt concepute să funcționeze bine chiar și cu aer comprimat obișnuit, deci alegerea azotului rămâne mai mult o preferință decât o necesitate.
Mai mult, așa cum am văzut anterior, aerul conține deja 78% azot. Diferența principală este că atunci când umpli pneurile doar cu azot, acesta este mai „curat”, fără alte impurități.
Pe scurt, dacă nu conduci la viteze extreme, diferențele dintre aerul obișnuit și azot sunt mai puțin perceptibile.
Umflarea cu azot necesită echipamente speciale, pe care nu toate vulcanizările le au. Cum recunoști o vulcanizare pregătită pentru această operațiune?
De obicei, aceste locații afișează clar serviciile oferite și au compresoare dedicate pentru azot, separate de cele pentru aer.
La Acvila Romania, găsești echipamente moderne și personal calificat pentru umflarea roților cu azot. În plus, beneficiezi și de servicii de vulcanizare mobilă in Bucuresti salvându-te din încurcătură în caz de pană și scutindu-te de căutarea unei vulcanizări în apropiere.
În concluzie, azotul aduce beneficii notabile în condiții de rulare extremă, așa cum se întâmplă în cazul curselor auto sau în transporturile la temperaturi extreme. În aceste cazuri, raportul cost-beneficii justifică investiția. Pentru șoferul obișnuit însă, diferențele nu sunt atât de mari, astfel că rămâne la latitudinea ta dacă merită sau nu să optezi pentru azot în locul aerului comprimat. Oricare ar fi alegerea ta, important de reținut este faptul că presiunea corectă a anvelopelor îți aduce siguranță și eficiență, așa că este recomandat să o verifici periodic și să achiziționezi din timp anvelopele potrivite pentru sezonul în care ne aflăm.
Abonează-te la Newsletter Introdu-ti adresa de email si devii automat membru al comunitatii Acvila Romania. Afli primul de cele mai bune oferte din industrie!
Autoturisme
Dimensiuni uzuale
Dupa producatori
După uz
Camioane
Industriale
Cod produs:
Cantitate:
Lasa-ne datele de contact si te vom notifica atunci cand produsul revine pe stoc.
Abonează-te la Newsletter și primești un cupon de 5% reducere pentru prima comandă