Anvelope Acvila Romania
Ai nevoie de ajutor? 0755 047 253 / 0754 200 195 / 0743 559 673
Program: Luni-Vineri, 09:00-17:00

ETICHETAREA ANVELOPELOR

 

 

Incepand cu noiembrie 2012 in spatiul european a fost introdusa prin CE/1222/2009 eticheta standardizata pentru anvelope. Eticheta este obligatorie pentru anvelopele de turisme, camioane, vehicule grele pentru transportul de marfuri, autobuze si autocare; exceptie de la aplicarea acestei reglementari fac anvelopele resapate, cu tinte, off-road, de competitie si de colectie.

Prezenta mandatorie a etichetei standardizate lipita pe banda de rulare a anvelopei are ca scop informarea corecta a consumatorului privind cele trei criterii selectate (aderenta pe carosabil umed, consumul de carburant si nivelul de zgomot exterior) pentru ca acesta sa faca o alegere avizata in momentul achizitionarii de cauciucuri. Mentionam, totodata, ca in procesul de alegere a anvelopei potrivite trebuie avuti in vedere si alti factori, in plus fata de cei prezenti pe eticheta. De asemenea, rezultatele privind economia de combustibil, nivelul de aderenta si zgomot exterior pot varia in functie de vehicul si de conditiile de rulare (stilul de sofat, gradul de uzura al anvelopei, starea drumului).

Ce contine eticheta standardizata UE?

 

Eticheta standardizata UE pentru anvelope contine informatii privind trei atribute de performanta ale anvelopei: consumul de carburant, nivelul zgomotului exterior si aderenta pe carosabil umed. Aceste trei criterii, desi foarte importante, nu sunt singurii parametri de performanta; organizatiile si publicatiile de top din domeniu iau in considerare o medie de 15 criterii de performanta atunci cand efectueaza testele anuale independente pe anvelope. Asadar, eticheta ofera o imagine de ansamblu fara a acoperi insa toate aspectele referitoare la performantele anvelopei.

 

 

 

 

1) Eficienta energetica a anvelopei

In momentul rularii anvelopa se incalzeste iar o parte din energie se pierde (rezistenta la rulare); prin reducerea gradului de incalzire se obtine un nivel mai mic al consumului de carburant, precum si al emisiilor de CO2.

Consumul de carburant este ierarhizat in 7 clase, de la G (cea mai putin eficienta) la A (cea mai eficienta). Reducerea consumului de carburant prin alegerea unei anvelope din clasa A fata de una din clasa G este de pana la 7,5%. Potrivit rezultatelor testelor efectuate economia realizata prin alegerea unei anvelope clasa A ar insuma circa 300 de Euro.

 

2) Aderenta pe carosabilul ud

Reprezentand unicul punct de contact al vehicului cu solul, anvelopele sunt o componenta vitala din perspectiva sigurantei in trafic. Pneurile trebuie sa mentina aderenta la sol indiferent de starea si configuratia drumului sau de conditiile meteo.Eticheta standardizata UE pentru anvelope ofera informatii cu privire la distanta de franare pentru un autoturism ce ruleaza cu o viteza de 80km/h pe drumuri umede.

In functie de criteriul aderentei pe carosabil ud anvelopele se clasifica in 7 clase de la G (cea mai  lunga distanta de franare) la A (cea mai scurta distanta de franare). Din acest punct de vedere o anvelopa din clasa A beneficiaza de o distanta de franare cu pana la 30% mai mica fata de o anvelopa din clasa G.

 

3) Nivelul de zgomot exterior

Anvelopele genereaza o parte din zgomotul produs de autoturismul dumneavoastra, contribuind, astfel, la poluarea fonica a mediului inconjurator. Potrivit specialistilor, la un vehicul care se deplaseaza cu o viteza constanta de 80km/h, zgomotul generat de pneuri depaseste, in general, zgomotul produs de motor. Zgomotul de rulare depinde atat de tipul anvelopelor, cat si de suprafata carosabila.

Nivelul zgomotului exterior inscris pe eticheta este exprimat in decibeli (dB). Totodata, pictograma cu undele de sunet indica daca nivelul de zgomot al anvelopei se situeaza sub sau peste limitele europene in domeniu. Astfel, prezenta a trei unde negre indica cel mai ridicat nivel de zgomot exterior, doua unde negre – o anvelopa medie din perspectiva zgomotului emis iar o singura unda neagra semnaleaza cea mai silentioasa anvelopa. Anvelopele cu o singura unda neagra sunt de doua ori mai silentioase fata de cele cu doua unde si pana la de patru ori mai silentioase fata de cele cu trei unde.

 

Surse:

http://ec.europa.eu/energy/en/topics/energy-efficient-products-and-labels/tyres

http://www.conti-online.com/www/anvelope_ro_ro/sectiuni/tirelabel

http://www.michelin.ro/anvelope/descoperiti-trimiteti/ghid-de-cumparare/normele-europene-in-materie-de-etichetare-a-anvelopelor