Ai nevoie de ajutor?  0754.200.195 /  0743.559.673

Anvelope Vara

Anvelope si cauciucuri de vara pentru masina ta

Cand se trece la anvelopele de vara ?

Pentru a circula în conditii optime si pentru marirea gradului de siguranta in trafic este recomandat ca, odata cu cresterea temperaturilor ( peste +7 grade Celsius) conducatorii auto sa isi echipeze autovehiculele cu anvelope de vara. Utilizarea cauciucurilor de vara in perioada aprilie-octombrie (intervalul mentionat este cu titlu orientativ, daca in acest termen va ninge sau temperaturile vor scadea sub +7 grade Celsius conducatorii auto au obligatia legala de a utiliza anvelopele de iarna) ofera o mai buna manevrabilitate la viraje, un contact mai bun cu drumul si o reducere considerabila a distantei de franare (aceasta este cea mai importanta calitate a anvelopei de vara).

Echiparea autovehiculului cu anvelopele sezoniere adecvate (anvelope iarna si anvelope  vara) este foarte importanta pentru confortul si siguranta proprie, precum si pentru siguranta celorlalti participanti la trafic. Compozitia chimica si caracteristicile tehnice ale anvelopelor de vara fac ca acestea sa poata performa la temperaturi ridicate; astfel, pneurile de vara nu trebuie sã aiba striatii pe profilul benzii de rulare, iar cauciucul trebuie sa fie foarte dur. 

Ce se intampla cand combini cauciucuri de vara cu cele de sezon rece.

De asemenea, nu este recomandat sa se combine anvelopele de vara cu cele de iarna deoarece utilizarea concomitenta a celor doua tipuri de anvelope sezoniere va afecta in mod semnificativ performanţele cauciucului si, implicit, ale masinii. Principala diferenta intre anvelopele de vara si cele de iarna o reprezinta compozitia acestora; astfel, pneurile de vara au in structura lor un cauciuc mai rigid care le asigura o rezistenta crescuta la temperaturi mari, reducand, totodata, riscul exploziilor. Anvelopele de vara se remarca prin performantele deosebite la rularea pe suprafete umede si uscate la temperaturi mari. Atributele primordiale ale unei anvelope de vara de calitate sunt manevrabilitatea, distanta de franare si rezistenta la acvaplanare.

Intretinere anvelope vara  - criterii si moduri de verificare a anvelopelor.

Conducatorul auto trebuie sa verifice constant starea anvelopei (se poate face direct de catre sofer ori, atunci cand situatia o cere, la un service auto autorizat) deoarece o anvelopa uzata sporeste riscul de acvaplanare si influenteaza negativ performantele de franare. In scopul evitarii unor astfel de situatii anvelopele trebuie inlocuite inainte de a atinge nivelul de adancime minim legal al caii de rulare. Conform standardelor in  vigoare pentru cauciucurile de vara profilul minim acceptat este de 1,6 mm, insa specialistii recomanda schimbarea anvelopelor de vara la 3 mm adancime ramasa a caii de rulare, argumentand ca un profil mai mic decat acesta conduce la dificultati in trafic (distanta de franare este considerabil mai mare, aderenta pe suprafete ude este redusa). Mentionam, totodata, ca in unele state europene nerespectarea profilului minim legal este sanctionata cu amenda (valoarea acesteia difera de la tara la tara) si puncte de penalizare; pentru evitarea unor astfel de neplaceri in trafic este bine sa utilizati un set de anvelope vara conform normelor in vigoare.

Cauciucuri de vara pe diferite dimensiuni si modele -  Cum le alegi?

In alegerea  setului de cauciucuri de vara potrivite trebuie ţinut cont de caracteristicile masinii, tipul de autovehicul, de conditiile rutiere si de trafic; in cele mai multe cazuri este recomandata folosirea unor anvelope de vara mai late (cu respectarea conditiilor mentionate mai sus). Utilizarea unor astfel de cauciucuri de vara prezinta atat avantaje (stabilitate marita, eficienta mai mare la franare, o mai buna aderenta si acceleratie, precum si un demaraj mai bun), cat şi dezavantaje (creste sensibilitatea la gropile si denivelarile de pe carosabil, o usoara crestere a consumului, unele piese precum franele ori suspensiile se uzeaza mai repede). Este recomadata montarea unui set complet de anvelope vara (marca şi profil) pe toate cele patru roti.

Anvelope de vara ieftine sau premium ? Alege in functie de stilul tau de condus.

Achizitionarea unui nou set de cauciucuri de vara presupune si alegerea intre anvelope de vara ieftine si cele din gama premium; alegerea trebuie sa tina cont de raportul calitate-pret, precum si de necesitatile si aşteptarile fiecarui conducator auto in parte.

Daca ai un stil de condus mai sportiv si ai nevoie de performante deosebite, atunci recomandarea noastra este sa achizitionati anvelope de vara premium, a caror caracteristici impiedica uzarea timpurie a acestora. De asemenea este indicat sa va orientati catre anvelope cu performante certificate in testele de anduranta realizate de producator. Vitezele mari dar si conditiile de drum specifice, necesita in acest caz anvelope rezistente la vaiatii mari de temperatura, cu aderenta crescuta chiar si in conditiile unui carosabil umed.

Pentru informatii suplimentare privind setul de anvelope vara dorit si asistenta de specialitate nu ezitati sa ne contactati!