De ce accesoriile potrivite fac diferența în off-road?

Categorie principala

 

Introducere: Importanța accesoriilor off-road

Soarele a dat startul sezonului cald, iar pentru pasionații de off-road, acesta este momentul perfect pentru a porni în aventură. Peisajele spectaculoase ale naturii, sentimentul de libertate, împreună cu doza de adrenalină pe care acest sport o aduce la bord – toate fac din off-road escapada perfectă pentru iubitorii de natură. Cu toate acestea, orice aventură vine cu provocările ei, precum și cu accesoriile recomandate pentru a-i face față. 

Dacă off-roadul e noua ta pasiune, cu siguranță vrei să te asiguri că vii echipat cu toate cele necesare. Înainte să îți prezentăm kitul, reține că siguranța ta trebuie să fie întotdeauna prioritatea principală în acest sport. Siguranța va dubla bucuria fiecărui traseu, făcând experiența în sine mai frumoasă și mai relaxantă.

Așadar, dacă ești gata de o pregătire off-road ca la carte, citește în continuare articolul nostru și află care sunt accesoriile off-road esențiale, ce te vor însoți în aventură!

Top 10 accesorii esențiale pentru off-road

Pe locuri, fiți gata...START pregătirii off-road cu cele mai importante accesorii! În continuare, am pregătit top 10 accesorii esențiale pentru off-road, cuprinzând ce reprezintă fiecare și cum te ajută ele în aventură!

1) Troliu electric 

În off-road, te poți trezi adesea cu situații în care mașina nu mai poate înainta, ori pentru că e blocată în noroi, ori pentru că s-a împotmolit într-o groapă. În astfel de scenarii, nu trebuie să lipsească troliul electric. Acesta este un dispozitiv motorizat, care folosește un cablu metalic sau sintetic pentru a-ți trage mașina înapoi pe drum. Poți lega cablul de un copac sau de un alt vehicul și să te tractezi singur înapoi pe un teren sigur.

troliu electric off-road

2) Cric Hi-Lift 

De cric am auzit cu toții, fiind un obiect care intră în seria de dotări standard a mașinii tale. Totuși, pentru off-road, ai nevoie de ceva mai robust și mai bine calibrat la drumuri denivelate. Cricul Hi-Lift este special conceput pentru vehiculele off-road, fiind capabil să ridice mașina chiar și pe teren accidentat, suportând greutăți mai mari și ridicându-se mai sus decât un cric obișnuit. 

cric Hi-Lift off-road

3) Plăci de tracțiune 

Aceste plăci robuste sunt construite din materiale rezistente, precum plastic armat sau aluminiu și se plasează sub roți, atunci când acestea rămân blocate. Reprezintă, de asemenea, una din cele mai simple metode de a ieși dintr-o zonă în care anvelopele mașinii tale s-au împotmolit: pui plăcile de tracțiune sub roți, accelerezi ușor și ghidezi mașina spre un teren sigur. 

placi de tractiune off-road

4) Anvelope 

Cum ai putea porni într-o aventură off-road fără anvelope off-road?  Acestea sunt special concepute pentru drumuri dificile și se împart în mai multe categorii, în funcție de tipul de teren pe care vrei să îl explorezi (Mud-Terrain, pentru noroi, Sand-Terrain, pentru nisip, All-Terrain, potrivite pentru mai multe tipuri de drumuri off-road). 

Dacă ești începător, optează pentru anvelope off-road All-Terrain (AT), deoarece sunt mai versatile și fac față mai multor provocări ale drumurilor accidentate. 

anvelope off-road

5) Kit de scule 

Kitul de scule  e ca o trusă medicală pentru mașina ta. S-a desfăcut un șurub? Ai șurubelnița la îndemână! Un furtun pare că a slăbit? Folosește o bandă de cauciuc pentru a-l strânge.

De obicei, kitul include:

  • Chei: pentru a strânge sau desface șuruburi și piulițe.
  • Șurubelnițe: pentru a înlocui sau regla piesele care necesită fixare cu șuruburi mici.
  • Clești: utili pentru a prinde, tăia sau îndoi diverse elemente.
  • Bandă de cauciuc: perfectă pentru a sigila temporar un furtun sau o scurgere minoră.
  • Pompă mică de aer: pentru a umfla roțile sau pentru a rezolva o pană rapidă.
  • Bandă izolatoare: pentru a repara cabluri sau pentru a izola temporar piese electrice.

kit de scule auto

6) Compresor de aer portabil 

Presiunea anvelopelor pe asfalt este, de obicei, mai mare decât pe drumurile accidentate. De exemplu, pentru drumurile asfaltate, presiunea recomandată este de obicei între 2.0 și 2.5 bar, în funcție de tipul vehiculului. Pe drumuri accidentate, însă, este recomandat să reduci presiunea la aproximativ 1.5 bar sau chiar mai jos, pentru a oferi o aderență mai bună.

De aceea, este bine să ai la tine un compresor portabil pentru a ajusta rapid presiunea atunci când revii pe asfalt.

compresor de aer auto

7) Lopată pliabilă 

Pentru scenariul în care anvelopele tale se împotmolesc în noroi, lopata se numără printre uneltele care te pot ajuta să ieși din încurcătură. De ce pliabilă? Pentru că este mult mai compactă și nu ocupă mult spațiu în mașina ta. 

lopata pliabila

8) Snorkel 

Dacă traseul tău vizează un râu sau o zonă cu apă adâncă, e foarte important să ai un snorkel cu tine. Acesta este un tub special montat pe mașină, care ridică admisia de aer pentru motor, astfel încât acesta să poată respira chiar și atunci când apa este la nivelul capotei. Fără snorkel, motorul tău ar putea să „înghită” apă, ceea ce poate conduce la defecțiuni grave ale mașinii tale. 

snorkel off road

9) Barele de protecție (bull bar) 

Drumurile accidentate înseamnă automat pietre care sar, sau alte obstacole ce apar în cale și pot zgâria caroseria. Barele de protecție (bull bar) sunt niște bare metalice montate pe fața și spatele mașinii, care au rolul de a proteja vehiculul de astfel de impacturi.

Termenul „bull” vine de la protecția oferită împotriva unui impact puternic, similar cu cel al unui taur (bull) care lovește cu coarnele. Astfel, aceste bare sunt gândite pentru a absorbi lovituri puternice și pentru a proteja componentele vitale ale mașinii tale.

bare de protectie

10) Lanterne LED și baterii externe

Te prinde noaptea pe drumuri accidentate din cauza unor situații neprevăzute? Atunci e musai să ai la tine lanterne LED.  Ia cu tine o lanternă LED puternică, ce îți va oferi suficientă lumină pentru a inspecta și rezolva problema. În final, nu uita de bateria externă. Dacă telefonul tău se descarcă și ai nevoie de ajutor, o baterie externă e cea care te va ajuta să ajungi mai repede la cei care te pot salva din încurcătură.

Sfaturi pentru alegerea accesoriilor potrivite

Acum că ai trecut prin lista de echipamente off-road recomandate, ești cu un pas mai aproape de aventura ta. Înainte să îți pregătești propriul set de accesorii 4x4, ține cont de următoarele recomandări:

  • Compatibilitatea: asigură-te că accesoriile se potrivesc cu mașina ta. Verifică greutatea mașinii tale înainte să alegi troliul, de exemplu, astfel încât să alegi accesoriul ce poate ridica greutatea vehiculului tău.
  • Calitatea: investește în unelte off-road durabile, de calitate superioară. Variantele la prețuri mici pot părea tentante, însă o calitate slabă poate conduce la situații neplăcute în excursia ta. În plus, accesoriile calitative sunt făcute să reziste pe termen lung, deci investiția ta va conta atât în aventura din acest sezon, cât și în cele ce vor urma. 

  • Portabilitatea: alege echipamente ușor de transportat și de depozitat. Pe drumuri off-road, ai nevoie de un kit de unelte compact și practic, care să nu aglomereze sau să îngreuneze vehiculul. 

 

Așadar, ești gata de aventură? Explorează gama noastră de anvelope off-road de calitate și pregătește-te pentru o aventură plină de adrenalina, dar, cel mai important, în siguranță!

Abonează-te la Newsletter
Introdu-ti adresa de email si devii automat membru al comunitatii Acvila Romania.
Afli primul de cele mai bune oferte din industrie!