TPMS: Ce este sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri?

Categorie principala

 

Cu siguranţă ai auzit până acum cât de importantă este presiunea corectă în pneuri pentru siguranța și performanța mașinii tale.

Ei bine, tehnologia modernă vine în ajutor cu un sistem inteligent numit TPMS (Tire Pressure Monitoring System), care monitorizează constant presiunea în pneuri și te avertizează dacă ceva nu este în regulă. 

În anii ’80, TPMS a fost introdus ca opțiune pe mașinile de lux din Europa, primul vehicul echipat cu TPMS fiind un Porsche 959.  În noiembrie 2014, acest sistem a devenit obligatoriu în Uniunea Europeană, extinzându-se treptat în mai multe țări.

Astfel, în prezent, TPMS reprezintă o dotare standard a mașinilor moderne, oferind un plus de siguranță la volan și contribuind semnificativ la eficiența consumului de combustibil.

Află mai multe despre acest sistem în articolul nostru de astăzi!

TPMS sistemul de monitorizare a presiunii in pneuri

Ce înseamnă TPMS?

TPMS este un acronim pentru Tire Pressure Monitoring System, care se traduce în română ca „Sistem de monitorizare a presiunii în pneuri”.

TPMS este un sistem electronic, care măsoară în timp real presiunea aerului din fiecare pneu al mașinii tale.

Dacă acesta detectează o presiune prea scăzută sau prea mare într-una sau în mai multe anvelope, sistemul este făcut să alerteze șoferul printr-un semnal acustic şi  vizual pe bordul mașinii.

Tipuri de senzori TPMS - Care sunt sistemele de monitorizare a presiunii în anvelope?

Există două tipuri principale de sisteme TPMS: cel direct și cel indirect, despre fiecare urmând să discutăm în detaliu în următoarele secțiuni. Cele două categorii se diferențiază prin tipul de montare al senzorului, acesta din urmă putând fi montat în interiorul roții (TPMS direct) sau poate fi integrat în senzorul ABS (TPMS indirect).

Senzori TPMS cu montare directă.

Senzorii TPMS cu montare directă sunt montați în interiorul roții, lângă supapa de umflare și măsoară presiunea direct din interiorul anvelopei. Aceștia sunt eficienți în detectarea scăderilor rapide ale presiunii, având câte un senzor dedicat pentru fiecare roată și oferind astfel un feedback imediat în cazul în care presiunea devine prea mică într-unul dintre cauciucuri. 

Senzori TPMS cu montare indirectă.

Sistemul TPMS cu montare indirectă se bazează pe senzorul ABS al vehiculului pentru a monitoriza modificările diametrului roților în timpul frânării sau al rotirii.

Senzorul ABS (Anti-lock Braking System) este o componentă importantă a sistemului de frânare al mașinii, care ajută la prevenirea blocării roților în timpul frânării puternice mai ales in sezonul rece.

În termeni simpli, atunci când apeși brusc pedala de frână, senzorul ABS monitorizează viteza fiecărei roți. Dacă o roată începe să se oprească complet (adică se blochează), senzorul transmite un semnal către unitatea de control a mașinii, care ajustează presiunea de frânare, permițând roții să se rotească puțin pentru a preveni alunecarea.

Astfel, senzorii ABS nu măsoară direct presiunea, dar sunt capabili să observe schimbările de comportament ale roților cauzate de o presiune inadecvată și să alerteze șoferul atunci când este necesar.

Atunci când presiunea dintr-o anvelopă scade, diametrul roții respective devine mai mic, iar aceasta se rotește mai repede decât celelalte roți.

Senzorul ABS detectează această diferență de viteză și trimite informația către unitatea de control a mașinii, pentru ca mai apoi să fie atenționat șoferul cu un semnal luminos pe bordul mașinii.

Importanța senzorilor TPMS în schimbarea cauciucurilor

Schimbarea cauciucurilor și impactul asupra senzorului TPMS variază în funcție de tipul sistemului utilizat: direct sau indirect. În cazul sistemului TPMS indirect, schimbarea anvelopelor nu afectează funcționalitatea senzorilor, deoarece aceștia sunt integrați în sistemul ABS. 

Pe de altă parte, sistemul TPMS direct, care măsoară presiunea direct din anvelopă, are nevoie de mai multă atenție atunci când schimbi anvelopele de vară cu cele de iarnă și invers. Dacă senzorii sunt deteriorați în timpul demontării anvelopelor sau dacă durata lor de viață s-a încheiat, aceștia trebuie înlocuiți cu alții noi. În plus, senzorii noi necesită reactivare sau recalibrare pentru a comunica corect cu unitatea centrală a mașinii. 

TPMS

Ce să faci când martorii de bord TPMS se activează?

Dacă vezi martorul TPMS aprins pe bord, nu te panica! Trage pe dreapta sau oprește-te într-o parcare și verifică anvelopele. Dacă una pare dezumflată, mergi la cea mai apropiată benzinărie pentru a verifica presiunea cu un manometru și umflă anvelopele la valorile recomandate în manualul mașinii.

Dacă martorul rămâne aprins sau clipește, chiar şi după 2 - 3 cicluri de conducere, cel mai bine este să mergi la un service auto – ar putea fi o problemă cu senzorul.

Când este necesară schimbarea senzorului TPMS?

Senzorii TPMS trebuie schimbați atunci când mașina ta folosește un sistem de montare direct și aceștia prezintă defecțiuni.

Nu te grabi să consideri ca sunt defecţi atunci când semnalează presiune diferită de la o zi la alta. Mai ales iarna presiunea scade datorită variaţiilor de temperatură şi a modificării volumului de aer in anvelope.

Aşteaptă câteva cicluri de conducere cu scosul cheii din contact şi abia pe urma ia o decizie.

Dacă ai un sistem indirect, în care senzorii funcționează prin ABS, schimbarea sezonieră a anvelopelor nu afectează senzorii – desigur, cu excepția cazurilor în care apar erori la ABS.

De ce este important să nu dezactivezi senzorii TPMS?

Chiar dacă nu ne place când apare ceva pe bordul mașinii, e important să menținem senzorii TPMS activați pentru siguranța noastră și a celor care călătoresc cu noi.

Fără ei, nu vei mai ști dacă anvelopele au presiunea corectă, iar asta poate duce la probleme precum uzura rapidă a cauciucurilor, consum mai mare de combustibil sau, mai grav, accidente.

Atunci când schimbi anvelopele și ai un sistem TPMS cu montare directă, dezactivarea se produce automat. Pentru a-l reactiva, este necesar să montezi un senzor nou, care va activa din nou sistemul și îți va oferi toate beneficiile de care ai nevoie pentru o călătorie sigură.

Află mai multe informații utile pe site-ul Acvila Romania! Descoperă cum să citești corect specificațiile unei anvelope, citind ghidul nostru aici

Abonează-te la Newsletter
Introdu-ti adresa de email si devii automat membru al comunitatii Acvila Romania.
Afli primul de cele mai bune oferte din industrie!