Iarna

Anvelope de iarna pentru turisme si utilitare

Anul 1934 a marcat o noua era în industria anvelopelor prin aparitia primei anvelope de iarna din lume destinata echiparii camioanelor, pentru ca doi ani mai tarziu, tot in Finlanda, sa fie proiectata si prima anvelopa de iarna destinata automobilelor (denumita Hakkapeliita). Creat de compania Nokian primul cauciuc de iarnã  a fost denumit Kelirengas (in traducere, anvelopa pentru intemperii) si s-a remarcat printr-o tractiune superioara datorata profilului cu caneluri adanci. De atunci si pana in prezent, tehnlogia in domeniul crearii si producerii de anvelope iarna a cunoscut numeroase imbunatatiri si inovatii al caror rezultat direct il reprezinta fabricarea unor cauciucuri de iarna din ce in ce mai performante.

Echiparea autovehiculului cu anvelopele sezoniere adecvate (anvelope iarna si anvelope vara) este foarte importanta pentru confortul si siguranta proprie, precum si pentru siguranta celorlalti participanti la trafic. Utilizarea cauciucurilor de iarna in sezonul rece (noiembrie-martie, perioada de timp cu caracter orientativ) reprezinta o dovada de responsabilitate în trafic, precum si respectarea unei obligatii legale (prin Ordonanta de Guvern nr.5/2011 s-a introdus pe teritoriul Romaniei obligativitatea dotarii autovehiculelor cu anvelope de iarna  atunci cand circulati pe drumuri acoperite cu zapada, polei sau gheaţa; aşadar, aceasta obligatie nu depinde de un anumit interval temporal, ci de conditiile meteorologice existente la o anumita data). De asemenea, in cadrul actului normativ este precizat faptul ca, autovehiculele de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, precum si cele destinate transportului de persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al şoferului, trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe roţile  axei/axelor de tractiune; in timp ce pentru celelalte autovehicule obligativitatea montarii cauciucurilor de iarna se aplica pentru toate roţile. Utilizarea unui set complet de anvelope de iarna presupune numeroase avantaje pentru conducatorul auto; astfel, riscul de derapaj sau deviere de la traictorie este considerabil redus, tractiunea este imbunatatita, iar comportamentul autoturismului va fi unul uniform.

Anvelopele de iarna sunt etichetate prin marcajul MS (M.S./ M&S/M+S); cauciucurile de iarna mai performante au inscriptionat si un simbol grafic reprezentand un fulg de nea şi o creasta de munte, ca semn al sigurantei sporite. Noua etichetă UE pentru anvelope conţine informaţii suplimentare privind performanţele anvelopelor în condiţii de zapada si gheata. Astfel, apar pe eticheta si cele doua pictograme cu fulgul de nea si creasta de munte. Pictograma cu fulgul de zapada arată dacă  anvelopa este potrivita sa fie foslosita in conditii de zapada abundenta. Cel de-al doilea simbol graphic indică faptul că anvelopa ofera o distanta de franare mai scurta pe drumurile acoperite cu gheata pe perioada iernii.

Cauciucurile de iarna nu sunt doar pentru zapada utilizarea lor este recomandata odata cu scaderea temperaturilor sub +7 grade Celsius deoarece ele sunt special concepute pentru a rezista la temperaturi scazute, oferind o aderenta marita pe carosabil umed si alunecos. Conform specialistilor cel mai putin aderent moment se produce atunci cand temperatura exterioara este apropiata de 0 grade Celsius; intervalul cuprins intre 0˚C si +3˚C este supranumit perioada capcana deoarece conditiile de drum au o aparenta buna, insa, in realitate, sunt mai alunecoase ca oricand. Anvelopele de iarna ofera o buna aderenta pe drumurile uscate, dar reci; umede; inghetate sau alunecoase atat datorita profilelor speciale ale benzii de rulare, cat si compozitiei chimice a anvelopei.  Anvelopa de iarna se caracterizeaza printr-o compozitie chimica diferita de cea a anvelopelor de vara ori a anvelopelor all-season; astfel, ea contine, intr-o proportie mai mare, cauciuc natural alaturi de dioxid de siliciu care evita intarirea cauciucului sintetic în conditii de frig (cauciucurile de iarna isi pastreaza aderenta pana la -40˚C inainte sa se intareasca), oferind, in acest mod, flexibilitate anvelopei de iarna.

Designul special al anvelopei de iarna permite autocuraţarea in timpul rotirii prin dispersarea apei si mazgai cat mai rapid si eficient posibil. Totodata, profilul anvelopei de iarna se remarca prin santuri speciale si caneluri complexe tridimensionale; se reduce, in acest mod, distanta de franare pe carosabil umed, inghetat sau acoperit cu zapada. Astfel proiectate, seturile de anvelope iarna rezista atat la temperaturi joase, cat si la zone de drum vulnerabile (zone de vale, deal sau curbe care sunt predispuse la inghet).

In alegerea setului de anvelope iarna potrivite trebuie avute in vedere caracteristicile tehnice ale autovehiculului, stilul personal de condus, zonele pe care intenţionati sa le parcurgeti, numarul de km, precum si frecventa cu care utilizati masina. Asadar, puteti opta pentru cauciucuri de iarna din gama premium, anvelope de iarna ieftine sau anvelope all-season (au o eficienta mai scazuta iarna). Odata cu montarea anvelopelor de iarna este recomandata si utilizarea jantelor din tabla (pe perioada verii sunt recomandate jantele din aliaj).

Pentru informaţii suplimentare privind setul de anvelope iarna dorit si asistenta de specialitate nu ezitati sa ne contactaţi!