6 sfaturi pentru a alege corect anvelope agricole

Categorie principala


Dată fiind utilizarea lor, anvelopele agricole sunt mult mai complexe decât cele destinate autoturismelor, de aceea trebuie alese cu maximă responsabilitate. Cauciucurile industriale reprezintă soluții personalizate pentru transport și aplicații de terasament, fiind caracterizate printr-o structură solidă, carcasă robustă și indici de sarcină mari. Achiziția unor cauciucuri potrivite pentru utilajele agricole nu este deloc simplă întrucât autovehiculele trebuie să avanseze pentru efectuarea lucrărilor, dar totodată să țină cont și de tipul de sol. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să iei o decizie corectă:

1. Alege anvelopele în funcție de utilajul folosit
Există mai multe tipuri de anvelope agricole special concepute pentru această industrie, însă acestea trebuie selectate în funcție de utilajul agricol pe care vor fi montate. Cauciucurile au rolul de a susține autovehiculul, de a-i asigura tracțiunea și manevrabilitatea, astfel că pneurile pentru tractor nu sunt la fel precum cele cu care se echipează combina, semănătoarea, remorca ori alte utilaje asemănătoare.

2. Ia în calcul tipul lucrărilor efectuate
În situația în care, de exemplu, vei folosi utilajul pentru arat și semănat, o să ai nevoie de anvelope agricole înguste. Dacă intenționezi să execuți lucrări ce implică tracțiune la sarcini ridicate, atunci sunt necesare cauciucuri rezistente, care să dea dovadă de anduranță.

3. Analizează solul ce trebuie lucrat
Atunci când achiziționezi anvelope pentru mașinile agricole este esențial să alegi corect între cele cu profil radial și cauciucurile cu profil diagonal. Acest parametru se referă la straturile de pliuri care intră în compoziția anvelopei și care se suprapun fie în diagonală, fie perpendicular pe axa de rotație a pneului. Numărul de pliuri determină rezistența și rigiditatea cauciucului și sunt importante atât pentru protejarea solului cât și pentru eficiența utilajului.

4. Ține cont de indicele de sarcină
Gabaritul mașinilor agricole diferă foarte mult, așa că trebuie să știi cât de mult poți transporta cu acestea pentru ca anvelopele să fie adaptate la greutatea lor. Toate detaliile privind indicele de încărcare și greutatea maximă pe care o suportă cauciucurile sunt menționate în cartea tehnică a vehiculului.

5. Verifică performanțele cauciucurilor
Anvelopele trebuie să-ți ofere siguranță, longevitate, stabilitate și un consum redus de carburant. Îndreaptă-ți atenția spre produsele de calitate dacă vrei să te asiguri că beneficiezi de performanțe înalte.

6. Stabilește dacă ai nevoie de anvelope TL sau TT
Mai exact, este vorba despre cauciucuri Tubeless (TL) și Tubetype (TT), adică fără cameră și cu cameră. Modelele tradiționale, Tubetype, sunt mult mai avantajoase din punct de vedere financiar pentru că, dacă apar probleme, poate fi înlocuită doar camera. În schimb, variantele Tubeless sunt mult mai ușoare și mai rezistente și nu se dezumflă imediat dacă sunt înțepate ori lovite.

Alegerea anvelopelor agricole depinde de activitățile desfășurate și utilajele folosite în această industrie. Este necesar ca pneurile să fie adaptate vehiculului, să ofere performanțe excelente în regim de lucru intens, sub sarcini solicitante și să aibă o rezistență înaltă la uzură. În plus, anvelopele agricole trebuie să beneficieze de o bună tracțiune pe diferite tipuri de teren.

Vezi tot articolul aici

Abonează-te la Newsletter și primești un cupon de 5% reducere pentru prima comandă